Het plan heeft geleidelijk vorm gekregen. Tijdens de eerste Covid lockdown in het voorjaar van 2020, toen ik aan het bijkomen was van de Legends Trail 500 en de verveling toesloeg, begon ik plannen te maken. Ik maakte verschillende leuke routes bij mij in de buurt en stelde een masterplan op voor een self-supported poging op de Eifelsteig in de zomer van 2020. Het Pieterpad sluimerde in mijn achterhoofd. In september 2020 deed ik eerst nog mee aan de Great Escape. Het plan ontstond op dat moment om de Legends Slam te gaan lopen: alle vier de Legends Trail races in een jaar tijd. Na de Great Escape zou nog de Bello Gallico volgen in december, de Legends Trail in februari en tot slot Another One Bites the Dust ergens eind juni/begin juli 2021. Tijdens de Great Escape sprak ik Wouter Huitzing. Het ging natuurlijk over de Eifelsteig, waar Wouter nog eens een poging op wil gaan wagen en het Pieterpad. De gedachte aan een poging om de Fastest Known Time (FKT) op het Pieterpad te breken drong zich al iets meer op. Ongeveer een week later op 26 september 2020, finishte Gerben Oevermans zijn Pieterpad met een verbetering van het record van Wouter met maar liefst 9,5 uur tot 3 dagen, 16 uur en 45 minuten; een hele strakke tijd. Het begon nog meer te kriebelen. Op 28 september begon ik direct de route in kaart te brengen en een globale tijdsplanning in elkaar te zetten.

De Strabeek bij Valkenburg

De Strabeek bij Valkenburg

Globale tijdsplanning van start tot finish (28 september 2020)

De logistieke uitdaging van het Pieterpad zit  ‘m in de pontjes. Er zitten er drie in de route voor een oversteek van de Rijn en twee keer de Maas op de route van noord naar zuid:

 1. Pannerden-Millingen aan de Rijn op 296 kilometer;
 2. Afferden-Sambeek op 345 kilometer;
 3. Grubbenvorst-Velden op 386 kilometer.

Ik heb verschillende opties bekeken wat betreft looprichting en vertrektijden. De belangrijkste uitgangspunten die ik daarbij heb gehanteerd zijn het beperken van tijdverlies door wachttijd bij één van de pontjes en een ochtend start om slaapdeprivatie zoveel mogelijk te beperken. De looprichting van zuid naar noord viel daardoor al snel af, omdat een ochtend start dan al direct geen optie meer zou zijn. Aangezien de planning is de eerste nacht zonder slaap door te lopen, zou dat betekenen dat ik midden in nacht bij de pont van Vierlingsbeek naar Afferden aan zou komen. Toch heb ik lang getwijfeld over de looprichting noord-zuid, omdat dit een flinke uitdaging met zich mee brengt. Namelijk in één dag van Millingen aan de Rijn naar Grubbenvorst lopen. Een poging in de winter, die ik in eerste instantie voor ogen had, viel daardoor al direct af. De vaartijden zijn in de winterperiode beperkt tussen 9.00 uur in Millingen en 19.00 uur in Grubbenvorst. In de zomermaanden, vanaf 1 april wordt dat opgerekt tot 8.00 uur in Millingen en 21.00 uur in Grubbenvorst. Negentig kilometer in 13 uur is nog steeds een fikse uitdaging na 300 kilometer in 2 dagen te hebben gelopen. Dat is een tempo van 7 km/uur inclusief het doen van boodschappen en pauzeren voor ontbijt en avondeten. Ik vraag me af of het haalbaar is. Toch heb ik besloten om hiervoor te gaan; ‘to spice things up’ en om mezelf te dwingen het tempo erin te houden en zo een kans te maken de FKT van Gerben te verbreken. Al denk ik dat het moeilijk wordt om dit self-supported te doen. Goed! Dus de looprichting en ochtend start zijn bepaalt. Nu de exacte vertrektijd in Pieterburen nog bepalen.

Nationaal Park De Maasduinen

Nationaal Park De Maasduinen

Op basis van mijn ervaringen tijdens de Legends Trail 500 in 2020 ben ik van plan de eerste nacht door te lopen zonder te slapen. Daarna bleek een regime van 3 uur slapen per nacht perfect uit te pakken. Ik werd tijdens de Legends Trail steevast met een uitgeslapen gevoel wakker net voor de wekker ging. Op basis van een inschatting die ik heb gemaakt van mijn tempo, zou ik dan om 10.00 uur in de ochtend moeten vertrekken om twee dagen later tegen 8.00 uur in de ochtend in Pannerden aan te komen. Daarbij ben ik er ook van uitgegaan dat ik iedere dag 1 uur tijd investeer in een ontbijt en 1 uur in het avondeten. Het doen van boodschappen moet ook binnen die tijd kunnen heb ik bedacht, daar heb ik niet apart tijd voor gereserveerd. Om mezelf een beetje speling te geven heb ik besloten 2 uur eerder te vertrekken. Een start om 8.00 uur in Pieterburen dus. Dan heb ik volgens planning 5 uur om te slapen, of 2 uur extra tijd voor tegenslagen, dips of om het gewoon iets rustiger aan te doen opweg naar Pannerden. Wat dan misschien weer wat extra kracht geeft voor een iets snellere dag om de pont in Grubbenvorst te halen.

Tijdsplanning Pieterpad self-supported

Een datum prikken en slaapplaatsen zoeken (21 maart 2021)

Op 12 januari 2021 wordt bekend gemaakt dat de Legends Trail dit jaar niet door zal gaan. Ik prik meteen een datum voor het Pieterpad: 6 april. Dat is een dinsdag. Zo ben ik er van verzekerd dat supermarkten en bakkers vroeg open zijn en ook de vaartijden van de pontjes zijn doordeweeks gunstiger. Bovendien heb ik dan een lang weekend achter de rug met een vrije vrijdagmiddag en maandag. Met een beetje geluk ben ik dan ergens in de nacht van vrijdag op zaterdag klaar en kan ik maandag weer fris en fruitig aan het werk, hahah. Zes april zal het naar alle waarschijnlijkheid nog niet al te warm zijn. Het nadeel zal de grote waarschijnlijkheid van koude nachten zijn. De volgende uitdaging is het vinden van geschikte slaapplaatsen. Aangezien ik self-supported loop ben ik daarvoor op mezelf aangewezen. Ik wil ook zo licht mogelijk en dus met minimale bepakking gaan lopen. Een setje warme kleding in mijn rugzak moet me voorzien van wat extra warmte als ik langzaam ga bewegen in de frisse nachten en om aan te trekken tijdens het slapen in een noodbivakzak. Een beetje beschutting en liefst een zachte ondergrond zijn daarnaast ook wel fijn voor het slapen. Op zoek naar geschikte slaapplekken heb ik drie stukken van het Pieterpad verkend. 

 1. De laatste 30 kilometer voor Pannerden. Dat viel wat tegen. Ik heb een schuilhuisje gevonden vlak voor Spijk. Het was januari erg nat in het huisje en het bankje lag vol vogelpoep. Ik hoop dat het in april aantrekkelijker is. Als de nood hoog is, zal mijn perceptie van wat een geschikte slaapplek is waarschijnlijk een stuk ruimer zijn. 
  Potentiele slaapplaats bij Spijk

  Potentiële slaapplaats bij Spijk (foto Paul Luijs)

 2. De 40 kilometer voor Grubbenvorst heb ik verkend voor het geval ik de pont ga missen en om dit stuk vast een keer te hebben gezien zodat de navigatie wat soepeler zal gaan. Wel fijn aangezien er dan waarschijnlijk veel tijdsdruk op zal zitten. Eigenlijk niet zo goed opgelet tijdens deze etappe, maar achteraf werd ik door Wouter Huitzing nog gewezen op een hooischuur bij een manege op de route elf kilometer voor Grubbenvorst. Een goede optie om achter de hand te hebben mocht het misgaan.
 3. De eerste 50 kilometer na Venlo heb ik verkend voor de derde (en hopelijk laatste) nacht. Een aantal geschikte plekken gevonden. Een schuilhuisje op 404 kilometer, een ligstoel met kussen onder een afdak op 407 kilometer en een schuurtje met strobalen in een weiland net na Melick op 430 kilometer (als ik zolang wakker blijf de derde nacht). 

Mocht ik de planning niet halen, dan wordt het improviseren de vierde nacht.

Kasteelruine bij Montfort

Kasteelruine bij Montfort tijdens een verkenning met Fred en John

Het oorspronkelijke plan was om 6 april te vertrekken. De covid maatregelen spelen echter een grote rol. We hebben nu nog steeds te maken met een avondklok tot in elk geval 31 maart en die zie ik nog wel verlengd worden. Zolang de avondklok van kracht is kan het sowieso niet. Dan is er nog de sluiting van horecagelegenheden. Dat is niet onoverkomelijk. In principe heb ik genoeg aan supermarkten voor bevoorrading en ik zou eten af kunnen halen en buiten op eten. Maar het vooruitzicht van een espressootje en een broodje in een warme bakkerszaak na een nacht doorhalen, of een bord warm eten in een warm restaurant of shoarmazaak voor ik de donkere nacht in ga, zijn nu precies wat ik goed kan gebruiken tijdens een 4 dagenlang avontuur. Even comfortabel te kunnen zitten, niet te hoeven lopen, te ontspannen en te genieten van lekker eten en drinken is een enorme mentale opkikker. Dat maakt zo’n avontuur bijna tot een ontspannen vakantie. Het avontuur zonder deze luxe aangaan, maakt de uitdaging dan wel weer groter, wat ook wel weer zijn charme heeft. Ook logistiek maakt het de uitdaging iets groter wat betreft de stroomvoorziening voor apparatuur: een telefoon voor de veiligheid en een horloge voor de aanvullende bewijslast (naast een tracker en een verslag) ten behoeve van een eventuele FKT. Al denk ik dat dit wel te doen moet zijn met twee medium powerbanks als ik het gebruik van de telefoon beperk en de internetverbinding uitzet. Voor nu is het sowieso even afwachten wanneer de avondklok gaat vervallen. Wellicht is er dan ook zicht op het opengaan van de horeca.

Boschhuizerbergen bij Venray

Boschhuizerbergen met z’n jeneverbesstruiken bij Venray

Het verlossende woord (22 april 2021)

Premier Rutte heeft goed nieuws op 22 april 2021. Voor nachtvissers en de mafkezen die FKT plannen hebben in Nederland in elk geval. De startdatum was inmiddels al verplaatst naar dinsdag 11 mei. Het leek er nog even om te hangen, maar vanaf woensdag 28 april 4.30 uur vervalt de avondklok. Ik kan dus! Ik heb intussen nog een goed trainingsblok gedraaid. En het uitstel heeft me nog de mogelijkheid geboden om de nog niet eerder verkende stukken tussen Millingen en Vierlingsbeek en het laatste stuk van Echt naar de Sint Pietersberg te verkennen. De slaapplek voor de tweede nacht heeft me al die tijd wel dwarsgezeten. Daar voelde ik me wel wat onzeker over. Vandaag kreeg ik van Paul Luijs gelukkig nog meer verlossend nieuws: het rustpunt.nu in Warm lijkt de ideale plek! Stroom om mijn apparatuur op te laden, een waterkoker voor warm water, een koffiezetapparaat voor koffie na een goed slaapje en het allerbelangrijkste: een bedje van stro in de stal bij de ezels. Daar kijk ik alvast naar uit! Dat brengt me bij het laatste puntje dat nog even op de ‘i’ moet worden gezet. Ik heb steeds op een starttijd van 8.00 uur gezeten. Daarmee zou ik volgens mijn originele planning 5 uur de tijd hebben voor extra vertraging en om te slapen in de tweede nacht, om de pont van 8.00 uur in Millingen te halen. Ik vind 5 uur echter te lang. Daarnaast ben ik goed in vorm en vrees ik de mogelijkheid om veel te vroeg in de buurt van Millingen te komen (al kan dat in de praktijk natuurlijk alleen maar tegenvallen). Dat heeft me aan het twijfelen gebracht. Ik ben nu van plan om twee uur later, om 10.00 uur te starten. Dan kan ik lekker relaxt gaan slapen op maandag in de wetenschap dat ik toch wel op tijd wakker wordt. ‘S Ochtends heb ik dan ook alle tijd om rustig te ontbijten. Het geeft me ook direct vanaf de start twee uur extra voorsprong op de FKT tijd, mits ik de geplande pontjes in Millingen en Grubbenvorst haal natuurlijk. Dat betekent dat ik het de laatste 110 kilometer iets rustiger aan kan doen. Mocht het met de pontjes dan toch niet lukken, dan neem ik de pont in Millingen simpelweg later, kan ik het rustiger aan doen in de 90 kilometer naar Grubbenvorst en heb ik een hooischuur bij een manege in Lottum achter de hand voor de derde nacht. Maar wat kan er nu misgaan tijdens het lopen van 492 kilometer toch?

Slaapplaats bij de ezels in Warm

Slaapplaats bij de ezels in Warm (foto Paul Luijs)

Mooi! Het plan is klaar. Het aftellen kan beginnen. Mijn taper van een dikke drie weken is afgelopen week begonnen. Op 11 mei om 10.00 uur moet ik scherp en uitgerust aan de start staan in Pieterburen.

Materiaal

Dit is intussen eigenlijk een no-brainer. Ik weet na mijn ervaringen tijdens de Legends Trail 500 en de Eifelsteig self-supported exact wat ik nodig heb, zowel wat betreft materiaal als eten en drinken:

Kleding

 • Montane razor 15 racevest
 • Montane Dragon zip t-shirt
 • Montane Fang zip tank
 • Montane Dragon twin skin shorts
 • Montane PRIMINO 140 t-shirt korte mouwen
 • Montane PRIMINO 140 t-shirt lange mouwen
 • Montane Allez micro hoodie
 • Montane trail tights
 • Montane featherlite trail jacket (windjack)
 • Montane minimus stretch of Montane Spine jacket bij slecht weer (regenjas)
 • Gore wear korte regenbroek goretex, of Montane Spine broek bij slecht weer
 • Montane primino 140 glove
 • Montane trail cap
 • Craft beanie
 • Montane bandana 2x
 • Injinji teensokken 2x
 • Altra Torin 4.5

Voeding (per etmaal)

 • Montane softflask 3x
 • M&Ms 250g.
 • Snickers 2x
 • Kruidkoek 2x
 • Abrikozen 100g.
 • Organix graan/fruit knijp 2x
 • Knijpfruit 2x
 • Worstenbroodje (of vergelijkbaar) 4x

Veiligheid en elektronica

 • Tracker
 • Noodbivakzak
 • Telefoon (internet, Bluetooth en apps uit)
 • USB lader + kabel voor telefoon, lamp en horloge
 • Accu’s 2x 5000 mA
 • Horloge
 • Hoofdlamp
 • Reserve batterijen x2

Hygiëne en medisch

 • Tekentang
 • zonnebrand
 • Zonnebril
 • Magnesium
 • ORS
 • Mondkapje
 • Vaseline (alternatief)
 • Wc-papier
 • Tandenborstel (mini)
 • Tandpasta (mini)

Overig

 • Rijbewijs
 • Bankpas
 • Contant geld 5x€10,- 
Vul hier je e-mailadres in om een bericht te ontvangen over nieuwe blogposts
Loading

Recente berichten