In augustus 2021 maakte ik voor het eerst kennis met de GR 129. In mei had ik het Pieterpad gelopen en de GR 129 zou mijn volgende grote tocht worden. Ik was wel nieuwsgierig naar het meest zuidelijke gedeelte. Ik ging er op zoek naar mijn comfortzone: https://teungeurts.nl/avontuur/opzoek-naar-mn-comfort-zone-op-de-gr-129/ . Het kopen van een huis, verbouwen, verhuizen en nog meer verbouwen kwamen tussen die eerste kennismaking en de daadwerkelijke uitvoering van het plan. Dinsdag 14 mei gaat het er eindelijk van komen. Om 9.00 uur ga ik starten in Brugge. Het wordt een fysieke, mentale uitdaging en logistieke uitdaging.
Terrein en globale planning: de fysieke uitdaging
De route is 573 kilometer lang en bevat zo’n 9.000 hoogtemeters: https://teun-geurts.legendstracking.com/ . De route vanuit Brugge is de eerste 100 kilometer vrijwel vlak. Akkers en weiden worden afgewisseld met stukjes bos en een enkel dorp. Vlak voor Oudenaarde op kilometer 102 komt er wat meer glooiing in het terrein. Vanaf Oudenaarde zullen heuvelachtige delen afwisselen met meer vlakke stukken. Het terrein blijft variëren tussen grotendeels akkers en weiden afgewisseld met bos en dorpjes. Via Ath gaat het naar Mons op kilometer 181 waar ik woensdagochtend 15 mei hoop aan te komen. Van Mons naar Gerpinnes op kilometer 261 komen er frequenter en langere passages door de bossen en passeer ik de eerste kloosters waaronder Aulne. Vanaf Gerpinnes ga ik de nacht in richting Dinant op kilometer 306 via de kloosters Maredret en Maredsous. Ik hoop donderdagochtend 16 mei in Dinant te zijn. Via de vallei van de Lesse gaat het daarna naar Wellin op kilometer 355 waar ik voorlopig de laatste kans heb om boodschappen te doen. Daar hoop ik dus in elk geval voor de avond te zijn. Vanaf Wellin wordt het heuvelachtiger en gaat het overwegend door de bossen van de Ardennen naar de vallei van de Semois waar ik vrijdag verwacht aan te komen in de volgende pleisterplaats op de route: Florenville op kilometer 443. Daar verwacht ik vrijdag 17 mei te passeren. Van Florenville gaat het door naar het zuidelijkste puntje van België in Torgny en daarna naar Virton op kilometer 505. Afhankelijk van het tijdstip heb ik in Virton of in Messancy op 545 de laatste gelegenheid om nog wat inkopen te doen voor het laatste stuk naar Arlon. Daar hoop ik ergens op zaterdag 18 mei aan te komen bij het eindpunt van de GR 129 aan de bron van de Semois. Ik heb me goed kunnen voorbereiden en ben fit en uitgerust. In dat opzicht heb ik er alle vertrouwen in. Normaal gezien zou deze globale planning redelijk uit moeten komen.
Het weer is ook een belangrijke factor. Het wordt redelijk fris met 16-18 graden, wat natuurlijk heerlijk is om bij te lopen. Bij de start in Brugge zal het waarschijnlijk regenen en behoorlijk hard waaien. Hoewel 16 graden niet heel koud is, zal het toch belangrijk zijn om mezelf goed warm te houden. Door de combinatie van regen, tegenwind en relatief koele temperaturen kunnen handen snel verkleumd raken, waardoor het lastig is verpakkingen, waterflessen, ritsen, etc. te bedienen. En dat is toch wel redelijk cruciaal. Belangrijk aandachtspunt dus. In de loop van de middag zal het dinsdag droog worden. Woensdag en donderdag lijken vervolgens de beste dagen te worden met af en toe zon. Vanaf vrijdag neemt de kans op regen weer toe.
Hoewel van secundair belang is het de bedoeling om een FKT (snelst bekende tijd) te lopen. Ik pas mezelf daar niet zozeer op aan. De snelste tijd is op dit moment 5d 3h 38m 0s. Normaal gesproken zou me dat moeten lukken als er niks geks gebeurd, maar het gaat om de eerste plaats om de reis door mooie landschappen en natuur, het avontuur en de innerlijk reis.
Self-supported: de logistieke uitdaging
Inmiddels heb ik aardig wat ervaring opgedaan met het lopen van tochten van 300-500 kilometer. Een aantal van die tochten heb ik supported gelopen. Dat wil zeggen dat je alle hulp kan vragen en krijgen die je maar wil. Dat mag je allemaal vooraf regelen. Het enige dat je echt zelf moet doen is lopen. Hoewel het tof is om samen met een team een dergelijk onderneming te aan te gaan en te volbrengen, merk ik dat ik steeds meer de voorkeur heb voor de self-supported stijl. Daarbij moet je zelf alles regelen. Je mag alleen gebruik maken van middelen de middelen die je onderweg tegenkomt en die voor iedereen beschikbaar zijn. Cafés, bakkertjes, supermarkten, hotels, etc. zijn allemaal toegestaan. Mensen die aan de route wonen om hulp vragen, water, eten of een slaapplaats is allemaal toegestaan. Voor mij is dit de mooiste manier voor dit soort afstanden. Het geeft me een gevoel van onafhankelijkheid en vrijheid. De extra uitdagingen die het met zich meebrengt geven me extra voldoening, de onzekerheden die het met zich meebrengt een stukje extra, positieve spanning. Waar zal ik slapen? Waar kan ik te eten krijgen en hoe kom ik aan water? In 2021 heb ik een mooie ervaring beleefd op het Pieterpad, waarbij ik de eerste twee nachte in hooischuren sliep. De derde nacht kreeg ik spontaan een slaapplaats bij iemand thuis aangeboden. Deze zwerver-achtige benadering en de spontane en onverwachte ontmoetingen geven het toch al grootse avontuur extra glans.
Op de GR 129 zijn de logistieke uitdagingen nog iets groter dan destijds op het Pieterpad. In tegenstelling tot Nederland zijn weinig er op de route weinig openbare waterpunten. Ik ben beperkt tot kerkhoven, cafés en supermarkten in dorpen en steden die soms ver uit elkaar liggen, zeker op het oostelijke gedeelte van de route. Ook voedsel is een uitdaging. Voor eten onderweg ben ik afhankelijk van supermarkten en die zijn er weinig in de veelal kleine dorpjes. Ze liggen vaak ver uit elkaar. Het is daarom zaak om onderweg goed in de gaten te houden hoe ik uitkom qua tijd in verband met de openingstijden van de supermarkten.
Wat slaap strategie betreft kijk ik de eerste nacht even aan hoe het gaat. Ik heb niks gepland. Normaal gesproken heb ik dan nog niet zoveel slaap, maar zowel op het Pieterpad als vorig jaar op Ons Kloosterpad, kwam ik de eerste nacht niet zonder slaap door. Ik zal zien hoe dat deze keer uitpakt me aanpassen waar nodig. Voor de tweede nacht heb ik een hooischuur op het oog (lange leve google streetview) en voor de derde nacht zal ik waarschijnlijk voor een schuilhut in de Ardense bossen moeten gaan. Beide nachten reken ik op 3 uur slaap. De vierde en eventueel vijfde nacht zal improviseren worden. Uit ervaring weet ik dat er nauwelijks nog een inschatting te maken zal zijn hoe laat ik waar zal zijn. Ik pas me aan mijn fysieke en mentale gesteldheid en de voorzieningen op de route aan.
Ten slotte is er nog de uitdaging om de elektronica aan de praat te houden. Met name het horloge, de tracker waarop ik te volgen ben en de telefoon zijn belangrijk voor navigatie, veiligheid, oriëntatie op voorzieningen, foto’s en vaststelling en onderbouwing van de FKT (snelst bekende tijd).
Innerlijke reis: de mentale uitdaging
Op tochten van deze omvang en intensiteit kom je behalve fysieke en logistieke uitdagingen ook altijd jezelf tegen. Mooie, plezierige en vreugdevolle periodes worden afgewisseld door vervelende, sombere en pijnlijke momenten. Naarmate tijd en afstand vorderen zullen deze momenten intenser worden. Zowel de lichte als de donkere periodes, de ups and downs. Dat is voor een belangrijk aspect van deze tochten. Ik leer mezelf op andere, nieuwe manieren kennen. Ik heb de hoop dat ik mezelf mede door deze tochten tot een completere en authentieke versie van mezelf ontwikkel. Zeker in mijn huidige situatie vind ik het wel spannend wat ik in mezelf ga tegenkomen. Tegelijkertijd kijk ik ernaar uit, ben ik nieuwsgierig. Je kunt er hier meer over lezen: https://teungeurts.nl/avontuur/fear/ en https://teungeurts.nl/avontuur/de-reiziger/ .
Daar gaat ie dan
Dinsdag om 9.00 uur zal ik starten aan de Katelijnepoort in Brugge. Ik kijk er enorm naar uit, heb er zin in, ben nieuwsgierig en vind het spannend tegelijkertijd. Je kunt me volgen via de tracking website https://teun-geurts.legendstracking.com/ en ik zal daarnaast af te toe live gaan op Facebook (https://www.facebook.com/teungeurts) als ik daar zin in heb en de voorraad Ampères het toelaat. A bientôt!
Geef een reactie